vrijdag 13 februari 2015

Balansverslag

1) Welke literaire boeken spraken je bijzonder aan en waarom? Geef voorbeelden en argumenten.
Ook al is het boek slechts niveau 2 en heeft het maar 127 bladzijdes heeft het toch een indruk bij mij achter gelaten. Juist omdat je er zo makkelijk doorheen leest, begrijp je het verhaal helemaal en is de spanning die wordt opgewekt blijvend. Wat vooral spanning opwekte was hoe steeds het uiterlijk werd beschreven van de aftakelende Isabelle. Dan liepen bij mij de rillingen over mijn rug. Verder vind ik het verhaal ook goed omdat het erg realistisch is. Je ziet als het ware een psychologische proces waarbij Isabelle inpraat op Jeanne. Tenslotte zorgt het eind van het verhaal, dat Jeanne ontsnapt en ook niet wordt teruggevonden, dat het in je hoofd blijft spoken. Dat zorgt voor die extra indruk die het boek op je maakt.

2) Welke literatuurlessen zijn belangrijk voor je geweest? Om welke redenen? 
De literatuur lessen die over de stromingen gingen vond ik het leukst, dus ook het belangrijkst voor mij. Zo werd de stof erg goed overgebracht door mijn docent en had ik echt het idee dat ik iets leerde. Wat ik vooral erg leuk vond is dat je de dingen die je dan geleerd had terug vind in de boeken. De kenmerken van een bepaalde stroming zag je terug in een verhaal. Zo bijvoorbeeld bij 'De klucht van de Molenaar' wordt het plattelandse volk belachelijk gemaakt. Zo is de gedragscode te herkennen dat de mensen uit de steden neerkeken op de mensen van het platteland. Op het platteland gaan ze vreemd en drinken ze veel. Kluchten werden veel in steden opgevoerd waardoor het volk in de steden ook nog eens werd opgevoed. Dit zijn kenmerken van de tijd waarin het is geschreven.

3) Welke ervaring(en) met literatuur hebben absoluut weestand opgeroepen? Hoe verklaar je die weerstand? Wanneer je bijvoorbeeld iets saai vond, kwam dat volgens jou door een gebrek aan kwaliteit van de schrijver of door jouw manier van lezen?
Wat ik ontzettend vervelend vond van de literatuur waren de filmpjes die we moesten kijken. Ik vond deze erg saai. Ze zaten dan wel vol met informatie, maar naar mijn mening te vol. Als ik het ene weetje of feitje nog niet verwerkt had waren er al weer te veel nieuwe. Ook vond ik de presentator van dat literatuurprogramma ontzettend irritant. Ik was me meer aan het ergeren dan dat ik er iets van leerde.

4) Ben je in de loop van de tijd dat je met literatuur bezig was er anders naar gaan kijken? Probeer die ontwikkeling bij jezelf vast te stellen. Geef voorbeelden van wat je nu beter kunt. Kijk voordat je je antwoord formuleert nog eens terug naar je leesautobiografie.
Om te beginnen vond ik lezen in het begin helemaal niet zo leuk. Vooral omdat ik het erg moeilijk vond en het zowat 5 minuten duurde voordat ik een bladzijde had gelezen. Het gezegde oefening baart kunst heeft mij echter laten doorzetten. Nu vind ik lezen een stuk minder vervelend en eigenlijk best wel leuk! Ik vind het leuk hoe ik nu symboliek in een verhaal kan herkennen. Ook kan ik nu verbanden leggen waardoor je het verhaal kan proberen te voorspellen. Dit zorgt ervoor dat ik wel wil doorlezen om te kijken of mijn voorspellingen goed waren.

5) Loop je blog nog eens door en stel vast waarmee je uiteindelijk al dan niet tevreden kunt zijn, waar het gaat om je aanpak bij het werkproces en je studievaardigheden. Geef voorbeelden. Met welke werkvormen kon je goed uit de voeten, met welke niet? Waarom?
Als ik terug kijk naar mijn blog ben ik best tevreden. Ik heb hem altijd goed bijgehouden, maar ik zal niet ontkennen dat ik bij het maken van de verslagen vrijwel altijd in tijdnood zat en ik ze soms ook heb afgeraffeld. Achteraf vind ik dat zeker zonde. Verder vond ik het eindeloze verslagen of recensies schrijven niet leuk. Ik had gehoopt dat er meer verwerkingsopdrachten zouden zijn waarbij je zelf iets mag schrijven. Dat vind ik erg leuk en daar doe ik altijd ontzettend mijn best voor. Zelf vind ik dat wat ik dan schrijf best goed gelukt!

6) Welke plaats denk je dat de literatuur in het vervolg van je leven te kunnen geven?
Ik denk niet dat literatuur een hele belangrijke plaats in mijn leven zal hebben. Ik zal zeker blijven lezen. Lekker in de zomer op het strand met een boek vind ik heerlijk. Of juist in de winter bij de kachel zal ik lekker een boek lezen. Schrijven vind ik wel erg leuk. Verhalen of betogende teksten creëren wil ik misschien wel professioneel doen.

7) Welk advies heb je voor je literatuurdocenten?
Wat beter zou zijn naar mijn mening in de literatuur lessen is het weglaten van die filmpjes. Hoe de stromingen werden verteld met een prezi was echt erg duidelijk en vond ik veel leuker dan die saaie meneer in de documentaires. Verder zou het ook handig zijn als voor het hele leerjaar de opdrachten voor het leesdossier verplicht waren. Aangezien ik het jammer vind als je ergens eigenlijk veel tijd in steekt en het niet zo belangrijk blijkt te zijn dat het verplicht is voor iedereen.